Om 4Spar

4spar är banken för den som vill ha en bra ränta på sitt sparkonto. De klassiska bankerna erbjuder inte så attraktiva räntor längre och det kan därför vara en bra idé att se sig om efter något mer nytänkande företag. Banken ingår i en stor koncern och har 1000 anställda runt om i 17 olika länder och har funnits på marknaden sedan 2008. Totalt erbjuder de sina tjänster till drygt en miljon kunder.

Banken är registrerad hos finansinspektionen och omfattas på så vis av den statliga insättningsgarantin vilket alla seriösa banker gör.

För att registrera sig som kund så blir man enkelt medlem via hemsidan. Man fyller i formuläret och bekräftar detta med hjälp av antingen mobilt bank-ID eller E-legitimation och på så vis får man en länk till sin mail. Denna länk behöver man klicka på för att bekräfta sin kontoansökan. Efter denna bekräftelse kommer ännu ett mail där man kan läsa mer information om sitt sparkonto och hur man gör en insättning.

Då man öppnar ett konto öppnas automatiskt ett inlåningskonto som man kan använda där sparräntan är 6,5%. Förutom detta kan man välja att öppna ett så kallat räntekonto på olika långa perioder med olika sparräntor.

Det maximala beloppet som man kan spara på 4spar är 50 000 kr. Om man kommer över detta belopp så betalas allt över 50 000 kr direkt ut till ens vanliga bankkonto som man anger vid registreringen.

Man kan ha obegränsat antal konton hos 4spar vilket kan vara bra att veta. Det är enkelt att göra insättningar. Registreringsmailet som man får innehåller uppgifter om hur man sätter in pengar och vid betalningen anger sitt kundnummer så att pengarna hamnar rätt. Har man flera konton anger man i referensraden vilket konto som man önskar att göra en insättning på.

Vill man ta ut pengar kontaktar man enkelt kundtjänst antingen via mail eller telefon. De är mycket hjälpsamma och pengarna kommer in samma dag eller nästkommande dag på kontot. I enstaka fall kan det ta någon bankdag till vilket kan vara bra att veta.

Förutom inlåningskontot som man får direkt vid registrering kan man använda sig av så kallade räntekonton. Skillnaden mellan dessa är att inlåsningskontot inte har någon bindningstid medan räntekontona är uppbyggda kring olika bindningstider, från 3 månader till 3 år. Beroende på hur lång tid man väljer att låsa kontot så är både årsräntan och den effektiva räntan högre för ju längre man väljer att låsa. Exempelvis är årsräntan på ett 3 månaders räntekonto 7,1 % och om man väljer att låsa på 3 år erbjuds man 10 % ränta.

Det hela bygger alltså på att ju längre man väljer att spara, desto mer pengar ska man få ut då perioden går ut. Inget hindrar ju sedan att man då låser pengarna på en ny period och på så sätt får ut ännu mer pengar.

Banken bygger på att det ska vara lönsamt att spara och enkelt att sköta sparandet – allt sköts enkelt över nätet och inga fysiska kontor finns.